Chronische zorg
Diabetes
Wat is diabetes?
Diabetes mellitus, ook wel bekend als suikerziekte, is een ziekte waarbij de glucosewaarde (glucose) in het bloed chronisch verhoogd is. Dit komt doordat de alvleesklier geen of te weinig insuline produceert en/of doordat insuline minder werkzaam is. Hierdoor blijft de lever teveel glucose produceren en nemen de lichaamscellen onvoldoende glucose op uit het bloed. Het glucosegehalte van het bloed (de bloedsuikerspiegel) stijgt dan.
Wanneer het glucosegehalte in het bloed te hoog is, worden vooral de kleine bloedvaten in het lichaam aangetast.
Leefgewoonten en diabetes hangen nauw met elkaar samen. Gezonde voeding, veel bewegen en niet roken zorgen ervoor dat ook de diabetes patiënt langer gezond en actief blijft. Om te zorgen voor goede begeleiding en advies op het gebied van voeding, wordt er nauw samengewerkt met gespecialiseerde diëtisten.
Eén van de belangrijkste complicaties bij diabetes is slechtziendheid of zelfs blindheid. In de meeste gevallen is dit te voorkomen door zorgvuldige controle, waardoor vroeg ingrijpen mogelijk is.
De huisarts stelt als eerste de diagnose diabetes en licht de patiënt in over zijn of haar ziekte. Vervolgens spreekt de huisarts een aantal onderzoeken af om te bepalen wat de ernst van de ziekte is. Op basis van de resultaten van het onderzoek, wordt er samen met de patiënt een behandelplan afgesproken. De meeste diabetespatiënten worden 4x per jaar gezien, afwisselend door de huisarts en de praktijkondersteuner. Afhankelijk van de instelling kan gekozen worden voor vaker of minder vaak controle.
Wjj hebben ondersteuning vanuit de zorggroep Huisartsenzorg Oost Achterhoek bv. Wij volgen hierbij de gemaakte afspraken (gebaseerd op landelijke richtlijnen, de NHG Standaard) en optimaliseren deze specifiek voor uw situatie.
Meer informatie over diabetes vind u uitgebreid op internet, onder andere:
Thuisarts
Diabetesvereniging Nederland
Diabetesfonds
Stichting DIEP (diabetes educatie programma)